Will Ferrell og Zach Galifianakis er en fremragende duo, de skaper mye lattermild stemning og bærer filmen gjennom dens svake partier.  **

Originaltittel: The Campaign

Kategori: Komedie Regi: Jay Roach Skuespillere: Will Ferrell,  Zach Galifianakis, Jason Sudeikis, Dylan McDermott, Katherine LaNasa, Sarah Baker, John Lithgow, Dan Aykroyd, Brian Cox. Spilletid: 1 time og 25 minutter

Regissør Jay Roach (kjent for Meet the Fockers og Austin Powers-filmene) harsjelerer med valgkampkonvensjonene i USA. Han bruker sin velkjente evne til å lage komiske situasjoner og knytter det opp mot det aktuelle temaet: Valgkamp 2012.

Cam Brady (Will Ferrell) er uhindret i ferd med å vinne nok et termin i kongressen. Det han ikke forventet var at den snodige Marty Huggins (Zach Galifianakis) skulle ta opp kampen mot ham. Brady og Huggins blir erkerivaler og de bruker skitne knep for å nå til topps i meningsmålingene. Brady er en klisjéaktig etterligning av den normale politikeren i USA, han er selvopptatt, tar aldri på seg skyld og bruker hver anledning til å snakke om sin religion – selv om han aldri drar i kirken. Huggins er et «wildcard» – ingen vet nøyaktig om han er smart eller dum – og det er umulig å vite på forhånd hva han kommer til å si. Begge karakterene er morsomme og dynamikken mellom dem er uten tvil en av filmens sterkeste sider.

Filmen følger et standard oppsett med opp-og nedturer, ganske standard dramaturgi og en relativt forutsigbar historie. Komedier har som hensikt å være morsomme, så det spiller ikke så stor rolle om historien følger Hollywood-modellen til punkt og prikke. Siden historien følger en godt oppbrukt mal blir det opp til skuespillerne og deres kreativitet å gjøre filmen verdt å se. Og det føler jeg de får til. Skuespillerne i denne filmen er dyktige og det gir mersmak. De fyller tomrommene eller dødtiden i filmen med latter. De viktigste faktorene er karakterenes væremåte og situasjonene de utsettes for – det er etter min mening det som skaper stemning.

Will Ferrell spiller den samme frekke og narsissistiske personen som han nesten allitd spiller (Det ene unntaket er hans rolle i Stranger Than Fiction, den var bra og annerledes). På tross av alt er det lite variasjon i hans rollevalg, men det er tross alt den karakteren han er best til å spille. Han er eksentrisk og utadvendt som denne rollen, den gir seere det de kom for: latter og glede.

Zach Galifianakis (mest kjent fra The Hangover og HBO TV-serien Bored to Death) gjør en strålende rolle som den noe merkelige Huggins. Karakteren hans kan minne om en av Seth Macfarlanes figurer fra Family Guy – en kar med en plagsomt vennlig stemme. Figuren passer fint inn i tegneserieuniverset, dog etterligningen hans i The Campaign virker noe malplassert og utstøtt i dagens samfunn. Det er det som gjør det litt morsomt, at en så spesiell person inntrer i en valgkampkampanje.

Temaet er originalt, det finnes noen, men ikke altfor mange valgkamp-komedier. Det er spennende å se en komedie med mange likheter til f.eks The Daily Show og The Colbert Report. To programmer som driver med politisk satire, og det kan sies at filmen henter mange sine ideer og parodier fra TV-seriene. Selv om filmen byr på mange morsomheter gjør det den dessverre ikke til en briljant film. Den er svak fordi den ikke har noen overraskelser, alt går i samme spor som mange andre amerikanske komedier – strukturmessig og vendepunkt som gir deg deja vu. I og med at det er mye som skal til for å skape nyanserte komedier skal denne få kudos for sin parodiske tolkning av de amerikanske valgkampkampanjene.

Dette er ikke en storartet komedie, men den har sine positive sider. Den har fornøyelige karakterer og et komisk perspektiv på prosessen rundt kampanjer. Men det hjelper dessverre lite med bra skuespill når resten av filmen lider av sett-det-før-syndromet. De gjør en god jobb med rolleutvikling og humorsekvenser, hadde de lagt ekstra vekt på å lage en bedre historie ville det mest sannsynlig ført til høyere vurdering. Ikke desto mindre en morsom valgkamp.