Jeg kom tilfeldigvis over the Hurricane som har liggi på min eksterne harddisk uten at jeg har sett den. Vanvittig bra!


Originaltittel:** The Hurricane** Kategori:** Sport/Drama Spilletid:** 2 timer og 26 minutter** Regissør:** Norman Jewison** Med: Denzel Washington, Vicellous Reon Shannon, Deborah Unger, Liev Schreiber og John Hannah ****I 1966 blir Rubin «Hurricane» Carter dømt for mord på tre personer. Allerede tidlig i filmen blir det klart at en korrupt, rasistisk politimann har bestukket folk for å legge skylden på Carter. Malcolm X, Mohammad Ali og et samlet svart folk demonstrerer for å få han ut. Hvite artister likeså, Bob Dylan lager sangen om «The Hurricane» i 1973. Ingenting hjelper.

Før en ung amerikansk farget tenåring leser Hurricanes bok om sitt liv, skrevet fra fengselet. Han bor i Canada med tre voksne kanadiere som hjelper han med å realisere sin drøm med å komme inn på universitet. Carter er spilt av Denzel Washington, som vant en Golden Globe og ble nominert til Oscar for filmen. The Hurricane er en film som handler om hatet mellom de svarte og hvite i USA. Det som jeg spesielt la merke til er hvor bra portrettert hatet de svarte har. Alle som er hvite er en fiende og alle hvite vil kun skade de svarte.

Tenåringen Lesra Martin ble inspirert av boken til the Hurricane og bestemmer seg for å besøke den tidligere bokseren i fengsel for å vise sin støtte. Rubin har gitt beskjed til sin kone at hu skal skille seg fra han og han vil ikke ha besøk fra verken hun eller sin nyfødte datter fordi han har på mange måter gitt opp å noensinne komme ut fra fengsel. Men Lesra Martin er overbevist om at Rubin ikke har drept noen og han starter sammen med sine tre kanadiske venner å grave etter bevis for å få Rubin ut av fengsel.

Filmen er jo vanvittig lang og har et par scener som jeg vet er satt på av regissøren og ikke faktisk har skjedd for å gi litt ekstra spenning, men det er sånt man må leve med. Jeg må også si at jeg ikke likte han som spilte Lesra Martin så veldig godt. Men som vanlig leverer herr Denzel Washington og han dro denne filmen vanvittig. Spesielt måten han portretter det intense hatet Rubin har for alle som er hvite. Når han først får beskjed av Lesra at de tre hvite kanadierne skal hjelpe han nekter han å ta i mot hjelp på grunn av at han tror de bare vil han vondt.

Til slutt vil jeg gjerne si at jeg synes det er godt at det finnes så vanvittig gode mennesker som de tre kanadierne. Jeg vet at måten de er spilt på ikke er noen kopi av hvordan de er i virkeligheten, men at de velger å kjempe for en mann de ikke kjenner bare fordi det er det riktige å gjøre står det skikkelig respekt av. Alt i alt en film som bør sees!

Det kan diskuteres at dette kanskje burde være under ukas idrettsfilm, men jeg føler at sporten er så vanvittig underliggende av det som er viktig i denne filmen. Og det er kun to små scener der boksing er involvert i denne filmen så derfor følte jeg at den passet bedre til fra skuffen.