Denne uka har jeg valgt ut Glory Road som Ukas Idrettsfilm.

Originaltittel: Glory Road** Kategori:** Drama/Sport Spilletid: 1 time og 50 minutter Regissør: James Gartner Med: Josh Lucas, Derek Luke og Austin Nichols

Rase og idrett er ikke ukjent for film, som ukes idrettsfilm Remember the Titans som jeg skrev om for to uker siden. Glory Road handler også om akkurat hvor rasistiske USA og resten av verden var på 60-tallet. Denne filmen er også basert på en sann historie, fra Texas i 1965-1966. Basketball på toppnivå er en totalt hvit sport og «negerne» har ikke smartheten, viljen eller ferdighetsnivået for å klare seg.

Så tar Don Haskins (Josh Lucas) over Texas Western, en trener som kun har trent high-school jenter så langt. For han handler det ikke om svart eller hvitt, det handler om å vinne eller tape. Han henter inn syv svarte ungdommer som ingen av store universitetene vil ha, fordi de er svarte og gir de hvert sitt stipend. Han vil omgjøre gatebasketballen de spiller om til toppspillere og gjør det med strenge regler: Ingen damer, ingen drikking og hard trening. God kondisjon og rett mentalitet gir resultater og Texas Western laget fra den sesongen var det første helsvarte laget som vant NCAA, det nasjonale mesterskapet for universiteter i USA.

Denne Jerry Bruckheimer Disney-filmen er forutsigbar til tusen og vi kan alle gjette hvordan det ender (utenom å ha hørt historien). Det er også en del som har blitt Hollywood’ed opp (overdrivi og unødvendig), som jeg fant ut ved hjelp av et kjapt google søk. Men det kommer mer tydelig frem i denne filmen enn i Remember the titans, det massive presset som kom på disse ungdommene. Konstante trusler, griseblod smørt utover rommet dems og volden de blir utsatt på fra tid til annen av ukjente hvite rednecks.

Det første guttene vender til er hevn, slåsskamper og bråk. Det finner de derimot fort ut at ikke kommer til å funke, eneste måten å stå opp mot horden er å vinne ute på banen. Så som du kan gjette, masse klisjèer og annet tull. Men en gjennomført grei film, med en god underliggende moral. Absolutt verdt å ta en titt på!

Coach Don Haskins: You’ll play basketball my way. My way is hard.