En historie som er verdt å ha kjennskap til, fortalt på en ypperlig måte. 

Originaltittel: No** Sjanger:** Drama** Regissør:** Pablo Larraín** Manus:** Pedro Peirano** Skuespillere:** Gael García Bernal, Alferdo Castro, Antonia Zegers, Néstor Cantillana…

Foto: Arthaus

Stem nei tar oss med tilbake til det chilenske valget i 1989, under diktaturet til Augusto Pinochet, og plasserer oss på ”Nei”-siden i det store og viktige valget. For første gang fikk begge sidene tale sin sak på en ordentlig måte, og ”Nei”-siden fikk uttrykke akkurat det de ønsket for å få flere til å åpne øynene for det diktaturet de levde under.

Jeg visste ikke så alt for mye om dette valget i forkant av pressevisningen, men nå kan jeg bekrefte at dette er en viktig film, som belyser et tema som flere burde kjenne til. Filmen innehar en slags dokumentarisk stil, både i sitt fotoarbeid og dramaturgiske opptrapping, og det gir virkelig en effekt av at du både opplever kampanjen med det chilenske folket, samtidig som du er en stum observatør som lærer underveis.

Vi følger René Saavadra og resten av gruppen som jobber med «Nei»-kampanjen. Vi ser at de sliter intern med hvilken rettning de ønsker å ta kampanjen, de møter ytre motstand både fra befolkningen og regjeringen som til tross for å tillate det, ikke liker «Nei»-siden. Det blir et intenst drama, uten at det forlater den realistisk og dokumentariske undertonen som alltid ligger i undergrunnen.

Filmen gir oss innsikt i hvordan det chilenske folket hadde det under Pinochet-diktaturet, og er en oppvekker for hvor kontrastfylt det er i forhold til vårt eget system i Norge, hvor ytringsfrihet og stemmerett er en uskreven selvfølge vi kanskje ikke setter nok pris på.

Siden dette er en noe ukonvensjonell film, er det ikke like viktig å snakke lenge om skuespillerprestasjoner og annet som vanligvis er å finne i filmanmeldelser, men det meste fungerer godt. Det denne filmen bør sees og huskes for er sin fremstilling av dette valget, og er absolutt en pedagogisk film som jeg synes bør bruker i undervisning.