Les Misérables er en av de mest kjente franske musikalene gjennom tidene. Nå kommer det fram at all syngingen under filmen ble gjort live på sett. Ikke et nytt fenomen, men kjempespennende!

Eddie Redmayne og Amanda Seyfried. FOTO: UIP

I en promo for Les Misérables som kom ut for en tid tilbake så skryter regissør Tom Hooper og hans skuespillere av at all syngingen i denne filmen blir gjort live på sett. Alle skuespillerne har skjulte mikrofoner i øret som er koblet til en egen pianist som sitter å spiller sangen for de. Det er skuespillerne selv som setter tempoet og dette gir de en vanvittig frihet til å spille rollen og synge på den best mulige måten.

Tom Hooper er mannen bak den fantastiske «The Kings Speech» og med seg har han fått med seg en helt vanvittig rolleliste. Blant annet Anne Hathaway, Russel Crowe, Hugh Jackman, Helena Bonham-Carter, Amanda Seyfried og Sacha Baron Cohen for å nevne noen få.

Tom Hooper mener at dette er grensesprengende og Anne Hathaway sier at dette aldri har blitt gjort før. Det er dessverre ikke sant. Det har blitt gjort mange ganger, men det nok ikke gjort på en så stor skala i det moderne Hollywood. Vi kan faktisk gå helt tilbake til 1932 og filmen «Love me Tonight» som tok opp både vokalen og orkesteret samtidig på sett. Det skal bli spennende å se hvor mye av denne live-syngingen blir igjen i det endelige sluttproduktet. Meryl Streep for eksempel insisterte på at all hennes synging skulle gjøres live i «Mamma Mia». Det ble den gjort, men i sluttproduktet så var det mye re-recording som ble gjort i studio. Men uansett så tror jeg at Les Misérables kommer til å bli sinnsykt bra. Jeg tror vi får se en mer overbevisende musikal og sanger som faktisk passer inn i filmen. Som Eddie Redmayne sier i promoen: – Normalt i en musikal så må man gjøre alle sine skuespillervalg i sangstudio tre måneder før man i det hele tatt har møtt personen du skal mot i den scenen. Når vi har gjort det på denne måten får vi beholdt spontaniteten.

Selv om det viser seg at den eneste live-syngingen vi sitter igjen med er den vi akkurat hørte i promoen så kommer vi til å få skikkelig følelser ut av skuespillerne i sangscenene. Les Misérables har norsk premiere 18. januar. Se trailer her: